Handmade

Deze bijzondere weeftechniek is een eeuwenoude traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven, waarbij de kinderen leren van de ouders en grootouders. De verschillende weefgemeenschappen in de Andes regio hanteren ieder hun eigen patronen en weeftechnieken. Hierdoor zien we veel variatie in de verschillende kleden (frazadas). Frazadas zonder patronen worden in het dagelijks leven gebruikt en de meer complexe frazadas voor feesten of andere speciale gelegenheden. De weefstoel waarop de frazada geweven wordt is vrij smal, daarom worden twee zogenoemde 'runners' gespiegeld aan elkaar gemaakt om een grotere frazada te creëren.

De meeste wol wordt gesponnen met zogenaamde 'phuscas', oftewel spintol. Deze bestaan uit een rond schijfje waaraan een stokje is bevestigd. De grootte van de spintol hangt af van de dikte van de draad die wordt gemaakt. De dikkere en kortere vezels worden gebruikt om de sterke frazadas te maken.


De inspiratie voor de weefpatronen is gebaseerd op flora, fauna, agricultuur, astronomie en geometrische vormen. Een patroon kan bijvoorbeeld een dier, mens, object of zelfs een abstract concept weergeven. De wever bepaalt het ontwerp, het patroon, de kleurencombinatie, de afmeting en het uiteindelijke eindresultaat. 

De wol wordt geverfd met natuurlijke grondstoffen waardoor de prachtige, felle kleuren ontstaan. De grondstoffen die hier voor worden gebruikt zijn bijvoorbeeld bloemen, planten, insecten en mineralen. Ook worden soms kunstmatige producten gebruikt om niet teveel van de natuur te verbruiken en om het proces rendabel te houden.

Wol is een sterk natuurproduct. De wolvezel is zeer elastisch en krijgt snel de oorspronkelijke lengte en vorm terug wanneer deze wordt uitgerekt. Ondanks dat de wol gewassen is, bevat het nog steeds lanoline; natuurlijk wolvet. Hierdoor zijn de kleden bacterie werend en vuilafstotend. Ook krijgt huismijt weinig kans doordat wol temperatuur -en vocht regulerend is.

Handgemaakte, traditionele producten worden steeds schaarser in de wereld door massaproductie. Door de verkoop van onze producten te stimuleren hoopt Sheeped de lokale bevolking te kunnen ondersteunen in hun levensonderhoud. Met als doel dat het ambacht kan worden voortgezet en kan worden doorgegeven aan volgende generaties.

De kleden zijn multifunctioneel en erg geschikt voor verschillende leefruimtes. Ze zijn bijvoorbeeld te gebruiken als sprei of vloerkleed of kunnen decoratief aan de muur worden opgehangen (origineel!). De kussens zijn zeer geschikt als decoratie in en rondom het huis. De vrolijke kleuren staan ook erg leuk op de kinderkamer. De kleden hebben een authentieke en natuurlijke uitstraling en geven jouw interieur daarmee een originele look. Ze brengen de Andes cultuur bij jou in huis! In het lookbook vind je nog veel meer inspiratiefoto’s van Sheeped!